Kinderen moeten op correcte wijze worden geïnstalleerd en vastgemaakt. Zodra ze oud genoeg zijn kan je hen dit zelf laten doen. Auto’s geven een waarschuwing wanneer een veiligheidsgordel niet is vastgeklikt. Met een kinderzitje moet je soms een visuele controle uitvoeren. In België moet elk kind in de wagen een volledige zitplaats hebben. Je kan dus maar even veel kinderen vervoeren als er zitplaatsen (en veiligheidsgordels) zijn. Kleine kinderen moeten in een aangepaste kinderstoel zitten die voldoet aan de normen R44/03, R44/04 of i-Size (vermeld op een etiket op de stoel). Een Isofix-bevestigingspunt is een must omdat het veel veiliger is. Alle nieuwe wagens moeten met een Isofix-verankering uitgerust zijn.

Bevestigingssystemen aangepast aan kinderen (kinderzitjes) moet worden gekozen volgens gewicht of grootte. Als je kind kleiner is dan 1,35 meter, dan moet hij in zo’n autostoeltje zitten. De wet is trouwens duidelijk: elk kind jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet worden vervoerd in een stoel aangepast aan zijn of haar gewichtscategorie. Let echter op, in sommige landen ligt de grens op 1,5 meter. Bovendien mag je geen kinderen kleiner dan 1,35 meter vervoeren in oldtimers zonder veiligheidsgordels. Opgelet: in sommige landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland ligt de grens op 1,50 meter.

Het is belangrijk om kinderen voor hun eigen comfort tegen de zon te beschermen met een zonnescherm. Constructeurs bieden soms geïntegreerde gordijntjes aan om de zijruiten en zelfs de achterruit te verduisteren. Hetzelfde geldt voor het panoramadak dat kan worden verduisterd. Je kan ze ook een fris, ongesuikerd drankje aanbieden in een bekerhouder binnen handbereik. Voor hun vermaak is een extra bergtas welkom waarin ze hun boeken, speeltjes en schermen kunnen opbergen. Je kan ook kiezen voor een systeem om films te tonen met een scherm op de achterkant van de hoofdsteunen of een tabletsteun. Wanneer je veel voorwerpen in de koffer moet vervoeren zonder bagagescherm of hoedenplank is het verstandig om voor een beschermnet te kiezen.

Samengevat

  • Kinderzitje aangepast aan de lichaamsvorm (in België verplicht tot 1,35 meter, in veel andere landen tot 1,50 meter).
  • Even veel zitplaatsen aangepast aan een kinderzitje (Isofix) als het aantal kinderen dat meerijdt.
  • Bergvak binnen handbereik.
  • Kinderslot activeren.
  • Zonnerscherm
  • Zonnebril
  • Gordelwaarschuwing voor achterste zitplaatsen.
  • USB-stekker achterin of, voor grotere kinderen, zelfs een 4G-verbinding en een hotspot.