Voor lange vakantieritten moet je in de eerste plaats denken aan het comfort en de veiligheid van je passagiers, ondanks de bagage. Vermijd te vertrekken zonder bagagescherm door de tassen achter de achterpassagiers op te stapelen. Als je niet alles kwijt kan, moet je alles beveiligen door de bagage van het interieur te scheiden met een net of een scheidingsrooster, of door een dakkoffer te plaatsen. Tenzij wanneer je de achterbank kan neerklappen bij gebrek aan passagiers achterin. Spullen moeten in elk geval doordacht worden ingeladen, met de zwaarste dingen onderin. Zaken die onderweg nuttig kunnen zijn (hapjes, jassen, paraplu’s) hou je binnen handbereik in de koffer of in een bergvak, of eventueel vastgemaakt op de grond tussen de stoelenrijen.

Voor de routegeleiding is een ingebouwd navigatiesysteem gemakkelijker dan het scherm van een smartphone. Tenzij wanneer dat laatste kan worden gedupliceerd op het infotainmentscherm (Apple CarPlay / Android Auto). Een klassieke wegenkaart blijft een goedkope investering om naar alternatieve routes of bestemmingen voor tripjes te zoeken. Vergeet niet je te informeren over vignetten en tol, soms met een télépéage-toestel. Een ‘rijhulp’ (radarverklikker) is soms verboden, zelfs wanneer hij in het handschoenenkastje zit.

Uiteraard vertrek je met een voertuig in perfecte staat, met uitstekend werkende ruitenwissers en lampen. Let ook op de staat van je banden en pas hun druk aan voor een lange rit met zware belading. De informatie voor de gewenste druk vind je op een etiket ter hoogte van de bestuurdersdeur of aan de binnenkant van de tankklep.

Je passagiers houden het comfortabel door zich bezig te kunnen houden (boek, reisspel, favoriet speeltje, tablet, dvd-systeem). Telgen van Generation Y en geeks zullen uiteraard stekkers eisen om hun toestellen op aan te sluiten. In sommige wagens zit een ‘klassiek’ stopcontact. Omdat drank en hapjes belangrijk zijn, moet je die opbergen in een interieur met voldoende bergvakken, die gekoeld kunnen zijn. Een deken en kussens zijn altijd fijn, vooral ’s nachts of in de winter.

In het kort

  • Voldoende grote koffer om alle bagage onder de hoedenplank te kunnen vervoeren.
  • Dakkoffer of trekhaak voor aanhangwagen als de koffer te klein is.
  • Geïntegreerd navigatiesysteem of duplicatie van smartphone-apps.
  • Automatische airco.
  • Gekoeld handschoenenkastje.
  • Bergvakken en usb-stekker achterin.
  • Snelheidsregelaar met verkeersbordherkenning.
  • Verwarmde zetels
  • Télépéage-toestel en vignetten voor het buitenland.