Comfort en connectiviteit

De belangrijkste optiecategorie is er om het comfort te verbeteren. De verbeelding van constructeurs lijkt hier soms grenzeloos. Wie had bij de introductie van de stoelverwarming ooit gedacht dat het een onmisbaar item zou worden? Al dit soort kleine attenties, die in de basis overbodig zijn, worden uiteindelijk onmisbaar. Dat geldt voor alles wat met een gevoel van welzijn te maken heeft: klimaatregeling, verwarming, materialen die je aanraakt, lichtsfeer. De bestuurder moet ook niet vergeten worden. Alles wat hem het leven vergemakkelijkt is de moeite waard. Dat is ook de rol van de rijhulpsystemen. Comfort hangt eveneens samen met bergvakken, zowel hun aantal als hun efficiëntie. Kinderen en jongeren zijn achterin even gevoelig voor wat ze aanraken, zien en ervaren. Vergeet hen dus niet. Zelfs in de koffer kan je het dagelijkse gebruik van je wagen verbeteren: compartimentering, haken, handenvrij openen enzovoort. En tot slot is voor sommigen ook een geconnecteerd infotainment, met voldoende USB- en laadstekkers, vandaag bijna even noodzakelijk als een motor.

Het design

Veel Belgen kiezen bewust klassiek voor hun koetswerkkleur. Nochtans wint een tweekleurige wagen of een model met verfijnde tinten aan charme en aanwezigheid. Ook de keuze van de velgen is een manier om je te onderscheiden. Vergeet echter niet dat hun diameter een invloed kan hebben op de CO2-uitstoot en dus op de belastingen. Te brede wielen kunnen je ook het leven bemoeilijken wanneer je stoepranden, verkeersdrempels en putten in de weg tegenkomt. Andere uiterlijke elementen kunnen eveneens de auto meer tot zijn recht doen komen: spoilers, schorten en vleugels. Vaak zijn ze er om een sportief karakter te versterken. Excessen op dit vlak vermijd je echter beter. Kiezen voor elementen in koolstofvezel is gewaagd, zeker omdat die bij een ongeval duur zijn om te vervangen. Sommige constructeurs laten je zelfs uit meerdere radiatorroosters kiezen in functie van je wensen en het imago dat je wil uitstralen. Hetzelfde geldt voor het interieur, waar de kleur van de bekleding en de keuze van de inzetstukken (hout, metaal, kunststof, geborsteld aluminium, koolstofvezel) een dosis luxe, sportiviteit of rationaliteit toevoegen aan boord. Met een huisdier en jonge kinderen vermijd je beter te bleke kleuren voor het leder of de stof.

Gadgets

Of opties ‘gadgets’ zijn hangt in de eerste plaats af van hoe je ze zelf ervaart. Als een optie je echter te duur lijkt in verhouding tot wat ze bijdraagt, beschouw je ze beter als een gadget. Hetzelfde geldt wanneer je het nut er niet van inziet. En als je er geen enkel positief of geruststellend gevoel van krijgt, laat je het beter links liggen. Maar er zijn ook opties die je absoluut wel moet bestellen.