Hoe leg je de eerste kilometers met je nieuwe wagen op de juiste wijze af?

Het heeft geen zin onmiddellijk het hele motorvermogen te willen testen. Een nieuwe auto vraagt de eerste kilometers een beetje omzichtigheid. Vooral nieuwe banden moeten wat inslijten voor ze optimaal werken. De remafstand is dus gedurende een honderdtal kilometer iets langer.

Het is niet langer nodig om zoals vroeger een motor in te rijden om hem gezond te houden, maar je in het begin gedurende 500 kilometer wat inhouden als een vorm van inrijden is toch nog een goede reflex. Na die afstand is het bij een verbrandingsmotor verstandig om snel een blik te werpen op het oliepeil om je ervan te vergewissen dat de motor niet te dorstig is. Tijdens deze periode moet je in elk geval ook vermijden om lasten te slepen of een lange rit aan te vatten met een bomvolle koffer. Met een elektrische auto doe je er goed aan om het volledig op- of ontladen van de batterij te vermijden, zeker aan snellaadpalen.

Nu elektronica en uitrusting in auto’s steeds gesofisticeerder worden is het verstandig om je tijd te nemen om ze te ontdekken. Dat kan bij de levering met de verkoper, maar ook later met de gebruikershandleiding en uitgeschakelde motor, om alle knoppen en functies te leren kennen.