Stadsauto’s

De categorie van de stadsauto’s bestaat enerzijds uit het A-segment, dat van de kleinste auto’s op onze markt (grofweg tot 3,75 meter), en anderzijds het B-segment, dat van de ‘veelzijdige stadsauto’s (3,75 tot 4,10 meter). Benzine is hier de norm, met daarnaast steeds meer elektrische modellen en hier en daar een full hybrid. Zelfs de kleinste modellen kunnen tegenwoordig rekenen op toptechnologie. Geen wonder dus dat deze auto’s de jongste jaren erg populair zijn bij kleine of jonge gezinnen.

Bij onze Best Car Awards-verkiezing was de Peugeot 208 de winnaar in deze categorie.

Compacte berlines

Het segment van de compacte middenklasserberlines vormt historisch gezien het hart van de Europese automarkt. Hier vinden we iconische modellen met een veelzijdig karakter. Centraal in dit segment staan hatchbacks die grofweg tussen 4,25 en 4,50 meter lang zijn. Het zijn doorgaans echte allemansvrienden, die met hun vele gezichten en uitgebreide motorenpalet iedereen kunnen bekoren, jong of oud, singles of gezinnen. Veel compacte middenklassers bestaan daarnaast ook als break, en hier en daar vind je nog een vierdeurs. De driedeurs is daarentegen overal verdwenen.

Bij onze Best Car Awards-verkiezing was de Volkswagen Golf de winnaar in deze categorie.

Gezinsberlines

De druk van de premiummerken is groot in het segment van de grote middenklassers of gezinsberline, hoewel ook enkele mainstreamconstructeurs weerwerk bieden. Lange tijd is de grote middenklasseberline dé gezinswagen bij uitstek geweest. Met het verstrijken van de jaren zijn de auto’s in dit segment echter almaar gegroeid – tegenwoordig spreken we grosso modo over en formaat tussen 4,50 en 4,75 meter – en met die lengte nam ook hun prijs almaar toe. Qua koetswerkvorm zien we naast de onvermijdelijke break vooral klassieke vierdeursmodellen, met hier en daar een vijfdeurs, bij sommige merken alras tot ‘coupé’ omgedoopt.

Bij onze Best Car Awards-verkiezing was de BMW 3-Reeks de winnaar in deze categorie.

Reisberlines

In de categorie van de reisberlines zijn de premiummerken heer en meester. Dit segment richt zich tot professionals, zodat een fiscaal aantrekkelijke plug-inhybride een must is. De modellen in deze categorie zijn allemaal flink uit de kluiten gewassen: ze meten minstens 4,75 meter, maar de meesten flirten met de 5 meter. Hun ruime interieur gebruiken ze om de bestuurder optimaal onder te dompelen in een rustgevende en hoogtechnologische sfeer.

Bij onze Best Car Awards-verkiezing was de Mercedes E-Klasse de winnaar in deze categorie.