Audi heeft al verschillende elektrische modellen in de aanbieding, maar ze staan allemaal op andere platforms: de E-Tron staat op het klassieke MLB evo-platform, de E-Tron GT op het J1-platform van de Porsche Taycan en de Q4 E-Tron op het MEB-platform van Volkswagen. In de toekomst moet dat versimpeld worden naar twee platforms: MEB voor de goedkopere modellen en het samen met Porsche ontwikkelde PPE-platform voor de meer 'premium' wagens. Daarvan krijgen we nu een eerste glimp te zien met de Audi A6 E-Tron Concept.

Zuinig en krachtig

De Audi A6 E-Tron Concept is een berline met Sportback-vorm, wat hem een goede stroomlijn van cW 0,22 geeft, met als gevolg een elektrische WLTP-range van meer dan 700 km, afhankelijk van de gekozen aandrijflijn. In dit geval gaat het om een aandrijflijn met twee elektromotoren, goed voor een piekvermogen van 350 kW (476 pk) en 800 Nm). Het accupakket is 100 kWh groot en maakt gebruik van 800 volt-technologie, waardoor er naast een hoog piekvermogen ook een hoge laadsnelheid kan worden gehaald.

Het maximale laadvermogen van de Audi A6 E-Tron Concept is 270 kW, wat samen met zijn lage (theoretische) energieverbruik ervoor moet zorgen dat je binnen de 10 minuten weer 300 km verder kan rijden in optimale omstandigheden. In 25 minuten is de batterij weer van 5 tot 80% opgeladen. 

De snelste variant van de Audi A6 E-Tron zou in minder dan 4 seconden van 0 naar 100 km/u moeten sprinten, maar die haalt waarschijnlijk die hoge range niet meer. Audi belooft ook nog vlotte instapversies, met een sprintcijfer van minder dan 7 seconden met natuurlijk de directe reactie van het rechterpedaal, die eigen is aan een elektrische aandrijving.

Van A4 tot A8

PPE kan zowel voor elektrische SUV's als berlines worden gebruikt, wat betekent dat we eindelijk wat meer elektrisch aangedreven modellen krijgen in de klassieke koetswerkvormen. Audi is van plan om het platform in te zetten in het segment van de A4, van deze A6 en van de A8, met zowel SUV's, CUV's (SUV-coupé's), berlines en breaks in het vooruitzicht. Eind 2022 krijgen we de eerste PPE-Audi's te zien.