Volkswagen geeft het GTX-achtervoegsel aan zijn elektrische SUV ID.4, waarmee het de eerste sportieveling van het ID-gamma wordt. Maar wat betekenen die drie letters GTX nu voor deze specialere Volkswagen ID.4?

Vierwielaandrijving en 299 pk

De Volkswagen ID.4 GTX onderscheidt zich van de gewone ID.4 door zijn tweede elektromotor op de vooras, die logischerwijs ook de voorwielen aandrijft. Daarmee heeft de GTX dus vierwielaandrijving, zonder enige verbinding tussen de twee assen. De motor achteraan heeft nog steeds 204 pk (150 kW), maar dankzij de hulp van de tweede elektromotor klimt het totale vermogen naar 299 pk (220 kW). Daarmee sprint de ID.4 GTX in 6,2 seconden van 0 naar 100 km/u, de topsnelheid bedraagt nog steeds 180 km/u.

Volkswagen ID.4 GTX tech

480 km autonomie

De Volkswagen ID.4 GTX vertrouwt nog steeds op een batterij van 77 kWh (netto) om zijn twee elektromotoren te voeden, wat hem een rijbereik van 480 km geeft volgens de WLTP-norm. Opladen kan tot 125 kW (DC) of 11 kW met wisselstroom, waarbij die eerste 300 km autonomie geeft in 30 minuten tijd.

Sportieve label voor ID-familie

Bij een sportief label hoort een sportieve look, en de Volkswagen ID.4 GTX vormt daarop geen uitzondering met verschillende onderscheidende elementen, zowel op zijn carrosserie als in zijn interieur.

Volkswagen ID.4 GTX

Zo is er een unieke GTX-lichtsignatuur die zich onderscheidt door zwarte ventilatieroosters met drie led-lampjes, terwijl ledmatrixkoplampen standaard zijn. Achteraan zien we 3D-ledverlichting in een boog, terwijl het remlicht een specifieke vorm heeft.

De carrosserie krijgt meegespoten bumpers en stukken onder de deuren om hem een meer stevige en sportieve look te geven. Maar enkel de achterbumper is echt anders dan bij het gewone model, met wat bredere proporties en een grijze faux-diffusor. Net als bij een GTI zit het verschil in de details. Je vindt de GTX-badges terug op de spatborden, deuren en op de kont van de ID.4 GTX.

Binnenin is er een nieuwe, donkerdere tint 'Soul' voor de bekleding, terwijl de rode stiksels een sportieve touch geven. De stuurkolom, het scherm en de deurpanelen zijn zwart, terwijl het GTX-logo te vinden is op het stuur, de deurbekleding en op de voorstoelen. Tenslotte staan de play- en pauzetekens ook op de roestvrijstalen pedalen gestanst.

In Duitsland ligt de basisprijs van de Volkswagen ID.4 GTX op 50.415 euro (zonder premies), onze prijs zal daar dus niet ver van liggen. De GTX is te bestellen vanaf de zomer van 2021.