Alles kan beter, zelfs de Ford F-150 Raptor. Want die ruige off-roadversie van de populaire pick-up moet hun al twee generaties stellen met een V6-biturbo. Het gaat om het 3,5 liter-motorblok dat de 24 Uur van Le Mans wist te winnen in de achtersteven van de Ford GT, maar toch vonden een heleboel Amerikanen dat er cilinders ontbraken. Dat heeft het Blauwe Ovaal nu rechtgezet met de Ford F-150 Raptor R. In het vooronder: de V8 van de Shelby Mustang GT500.

Het gaat om een 5,2 liter-krachtbron, die schakelt via een verstevigde tientrapsautomaat en die een compressor gebruikt om het vermogen van de V8 op te krikken tot 700 pk. Het maximale koppel bedraagt een gezonde 865 Nm. Dat de motorbaai van de F-150 niet helemaal berekend is op het gigantische blok zie je aan de met 2,5 centimeter verhoogde powerdome op de motorkap, terwijl de ventilatiesleuven van de Raptor R met 70% vergroot werden om de temperatuur van het aandrijfgeheel onder controle te houden. Om de soundtrack van de V8 nog zotter te doen klinken, installeert Ford bovendien een speciaal uitlaatsysteem met variabele kleppen.

Ford F-150 Raptor R

Leveringen?

De Ford F-150 Raptor R wordt gebouwd in het Amerikaanse Dearbron, waar de eerste exemplaren nog eind 2022 van de band zouden rollen. Een Europese oversteek staat niet op de agenda. In tegenstelling tot de Ford Bronco, die ook beschikbaar is als Raptor. De nieuwe Ford Ranger Raptor komt in de loop van 2023.